IMF lisäämään suomalaisten velkataakkaa

Kansainvälinen valuuttarahasto, IMF, on valmis luomaan miljardeittain dollareita globaalin rahakriisin helpottamiseksi. Määrällisesti lukema on päätähuimaava ja pohjustaa uuden maailmanlaajuisen rahan luomista eurojen, dollarien, jenien ja ruplien tilalle, mitä muun muassa jopa Venäjä on ehdottanut.

Englannin valtiovarainministeri Alistair Darling ja monet Yhdysvaltain valtiovarainministeriön jäsenet ovat kannustaneet IMF:ää toimimaan maailmanlaajuisena pelastajana myöntämällä erityisnosto-oikeuksia eli SDR:iä (Special Drawing Rights)  miljardien dollarien edestä. Tulevana viikonloppuna kokoontuvat G20-talousministerit keskustelevat miljardien jaosta.

Entinen IMF:n pääekonomi Simon Johnson sanoi: ”Periaate tämän takana on, että kaikki saisivat bonusdollarin ja sen sijaan, että Federal Reserve (Yhdysvaltain yksityinen keskuspankki) painaisi niitä, kaikki saavat niitä. Tavoite on luoda suuri määrä rahaa. Mutta jos kaikki menisivät ja käyttäisivät rahansa, se voisi aiheuttaa inflaatiota.”

Nähtäväksi jää kuitenkin, kuka maksaa miljardit uudet dollarit ja miten estetään, että rahaa ei käytetä.

Lisätietoja
IMF poised to print billions of dollars in ’global quantitative easing’, Telegraph.co.uk, 16.03.2009
Special Drawing Rights (SDRs), IMF.org

Kirjoittanut: Teemu Välimäki

Tagit: , ,

2 kommenttia artikkeliin “IMF lisäämään suomalaisten velkataakkaa”

 1. lars osterman

  Hmm..minua vaivaa se että kaikki aina kiljuu INFLAATIOTA kun kuvitellaan että keskuspankki tai valtiovalta luo liikaa rahaa järjestelmään.

  Miksi ei olla huudettu INFLAATIOTA INFLAATIOTA viime vuosikymmeniä kun esim suomalaispankit ovat lainatessaan (laajentaneet luottojaan ) luoneet miljardeja lisä rahaa.

  Jokainen asuntolaina joka nostetaan on uutta rahaa järjestelmään. Miksi kukaan ei huutele inflaatiota tässä kaikkein pahimmassa tilanteessa eli kun vanhaa monta kertaa jo maksettua asuntoa taas lähdetään hankkimaan upouudella rahalla ?

  Vastaus lienee se että pankit eivät tietenkään halua että valtiovalta ja keskuspankit loisivat rahaa ollenkaan. Ei, rahan tulee olla pankkien yksityinen bisnes.

  Esim nyt USA:ssa kun FED kriisin vuoksi on päättänyt ottaa vastaan valtion lainapapereita ja kirjata valtiolle dollareita. Harva näyttää tietävän että FED joutuu palauttamaan suurimman osan korkotuloistaa liittovaltionhallinnolle – erään vuoden 1969 tehdyn sopimuksen nojalla. Tästä syystä FED raha on lähes korotonta liittohallinnolle – toisin kuin pankkiluotto kaikille muille olisi. (katso Ellen Brown artikkelit http://www.webofdebt.com/)

  Silti erityisesti kultabugi-libertaaripiireissä kiljutaan INFLAATIOTA tässä tilanteessa.

  Ja jotkut tietämättömät populistit kirjoittelevat läntisen sivilisaaton tuhosta. jos tuhoa seuraa se ei johdu e.m. vaan tuhon aiheuttaa kansainvälinen yksityinen pankkitoiminta normaalilla liiketoiminnallaan johon kuuluu tahalliset romahdukset jotta saisivat kerättyä mahdollisimman paljon pantattua omaisuutta tätä kautta.

  #61
 2. XX

  Inflaatio = Rahan määrän lisääntyminen talousalueella.

  http://taloustiede.utu.fi/kurssit/makro2/mat/luento4.pdf

  Slidet 10, 24, 25, 26

  Mikäli talousalue haluaa lisätä rahan määrää talousalueellaan, sillä on tasan kaksi vaihtoa asian suorittamiseen. Ensimmäinen on se, että talousalueen keskuspankki painaa uutta rahaa. Rahan määrän lisääntyminen on yhtä kuin inflaatio ja tämän seurauksena rahan arvo heikkenee.

  Toinen vaihtoehto on ottaa lainaa ulkopuoliselta toimijalta, esimerkiksi IMF:ltä. Tässäkin tapauksessa rahan määrä lisääntyy talousalueella inflaation verran ja seurauksena on rahan arvon heikkeneminen. Olennaisin ero asiassa lienee se, että velkaraha täytyy maksaa korkojen kanssa lainanantajalle takaisin.

  #1916

Jätä kommentti